onsdag 21 januari 2009

"Årstafrun"

Läste härom dagen att en kvinna som var född år 1753 nu har skaffat en blogg ???

Ja det är så sant, med dagens teknik så är det mesta möjligt. Tidningen Antik och Auktion har i samarbete med Nordiska Muséet skapat en blogg som man kan följa på A&As hemsida ett år framöver! Allt grundat på Nordiska Muséets unika samling dagböcker från Märta Helena Reenstierna (von Schnell ) 1753-1841 även kallad Årstafrun som gått till historien just för hennes dagboksanteckningar mellan åren 1793-1839. Dagböckerna säger ganska mycket om livet på en större gård på 1700-talet och skildrar hennes vardag och allt som sker på hennes gård i dagligbruk, allt från väder och vind och byggande på gården och alla intressanta människor och öden som passerar hennes liv , bla är känt att hon var god vän med Carl Michael Bellmann!


Varför detta intresse i media på Åsrtafrun just nu ?
Under hösten 08 så dök ett mycket ovanligt porträtt upp på just Årstafrun vid en auktion på Uppsala Auktionkammare , det som gör detta så unikt är just att det ej finns något känt porträtt på henne innan , så nu har Nordiska Muséet köpt upp porträttet (som sitter på en ring) till sina samlingar och nu bevarad för framtiden!
Så kontentan av dagens inlägg är att jag med nyfikenhet och stort intresse för just 1700-talet nu skall följa denna 1700-talblogg. Gör det du med =)


bilderna tillhör Uppsala Auktionsverk resp. Nordiska Muséet!

3 kommentarer: